Buntovni Berlin

by Administrator

berlinBerlin se dugo borio sa Bonom oko toga kome će pripasti epitet i funkcija glavnog grada. Pobedio je Berlin i postao prestonica Nemačke. Ipak, Berlin je priča za sebe i često ga odvajaju od Nemačke. Otvoren, kao ni jedan drugi nemački grad, prema kulturama drugih naroda i sam se menja.

Razvoj „novog Berlina“ je čak postao privlačan turistima i grad je poslednjih godina postao najveće gradilište u Evropi.
Danas, ljubitelji arhitekture neće odoleti jednoj Potsdamer Platz, nekadašnji najposećeniji trg Evrope. Postao je „ ničija zemlja “ između Istočnog i Zapadnog Berlina tokom skoro 30 godina. Međutim, sada je ponovo srce grada. Novo lice Berlina se ogleda ispod finih fasada, kao što su sedište Sony-ja i Daimler Chrysler-a. Lepe, novije građevine Berlina su svakako i Berlinski muzej filma, zatim Musical Theatre, diskoteka Dorian Gray. Laganom šetnjom ćete stići do kapije Brandebourg, u središtu četvrti Mitte.

Ne propustite da uživate u pogledu na grad sa staklene kupole, koju je konstruisao Foster.
Zatim se posvetite prestižnoj aveniji Unter den Linden, gde ćete uživati u razgledanju istorijskih građevina.
Nećete moći da ne uočite čuveni luksuzi hotelu Adlon, izgrađen dvadesetih godina, ali sada renoviran. Na kraju Unter den Linden avenije, razgledajte skoro prošireni deo istorijskog muzeja na obalama reke Spree, delo koje je potpisao Iheo Ming Pei, arhitekta piramide u Luvru.

Ulica Friedrichstrasse preseca aveniju Unter den Linden. Pređite u četvrt 206 osmišljenu takođe od strane Pei-a, i spektakularnih građevina Galerija Latajet Žana Nuvela, otvorene 1996. godine. Južno od Friedrichstrasse se nalazi muzej Checkepoint Charlie (gde je bio sagrađen čuveni prolaz između dva Berlina), u kojem ćete čuti sve o deljenju grada. Spuštajući se južno ulicom Friedrichstrasse, preći ćete iz četvrti Mitte u četvrt Krenzberg.berlin-nemacka

Sa svojim barovima otvorenim tokom cele noći, duž čitave Oranienstrasse i okolnih uličica, Krenzberg je četvrt naseljena pretežno Turcima, i jedno je od najživijih mesta u gradu. Iz tog boemskog ambijenta pređite malo istočnije u Friedrichshain, rok i pank četvrt. Ljubitelji elektronske muzike će birati između nekadašnjeg bioskopa pretvorenog u klub, Kino, Kit Kat Club-a i Tresor-a. A oni koji žele neko mirnije mesto, posetiće Hackeshe Höfe. Umetnici i studentipreferiraju Prenzlauer Berg, četvrt na severu Mitte, radničkog izgleda. Najsimpatičniji kafei (Knepen) su smešteni oko Kollwitzplatz-a.

Vaša maršuta će vas sigurno navesti na četvrt Charlottenburg, gde se nalaze berlinska jelisejska polja (Kurtürstendamm). Gedächtniskiche je crkva uspomena, uništena tokom rata. Ispred ove crkve se održavaju razne berlinske porade, karneval kultura u maju, Christopher Day u junu, Love Parade u julu.

Ako volite kontraste, ne zaboravite da Berlin može biti i miran i bučan. Berlin je grad koji poseduje najviše zelenih površina i vodenih puteva.

0 komentar

Slične teme